Další ročník mezinárodního závodu děvčat Jesenio Cup 2014 je za námi 

Proběhl v sobotu 25.10.2014 v gymnastické tělocvičně 4.základní školy Na Sluneční. Závodila děvčata z maďarského klubu UTE Budapešť,KSG Znojmo,VOKD Ostrava,UP Olomouc, TJ Praděd B runtál, domácího GK Šumperk a pořádajícího oddílu SG TJ Šumperk ve dvojboji na bradlech a akrobacii.

Titul vítězky nejmladších děvčátek z prvních tříd a mateřských škol putoval do Ostravy zásluhou Lucie Fričové před Gabrielou Macháčkovou z GK Šumperk a Rosalií Ožanovou taktéž z Ostravy. Šumperk dále reprezentovala děvčátka Marie a Anna Paraska před Terezkou Doušovou, Janou Šérovou a Aničkou Tatouškovou, která startovala na velkém závodě poprvé.

Zkušenější závodnice ročníku 2007 vybojovaly pořadí: První Sabina Žandová GK Šumperk,druhá Bára Švejkovská TJ Šumperk,třetí místo shodným počtem bodů obsadila olomoucká závodnice Anička Homolová a naše nejmenší Neli Gronychová z 1.B na Sluneční. Vítězství ročníku 2006 patřilo Kláře Peterkové před Julií Hvižďovou z GK Šumperk a Danielou Zavadilovou z TJ Praděd Bruntál. Starší závodnice bojovaly o medaile s maďarskými závodnicemi. Ludmile Stejskalové z GK Šumperk se podařilo zvítězit nad Anett Nerhof z Budapešti a Winonou Žákovou z Ostravy.Dálší místa obsadila Lucie Minolová a Eliška Šérová. Leona Mohacsi z Budapeště si úspěšně vyzkoušela v naší malé tělocvičně dvojné salto na prostných a zaslouženě zvítězila před Veronikou Veselou a Agátou Knežkovou z GK Šumperk. V béčkové kategorii juniorek zvítězila Vanesa Hobzová před Veronikou Hrdinovou z TJ Šumperk.

Po ukončení dvojboje proběhl finálový závod na kladině s požadavky mezinárodní gymnastické federace.

Sedmiletá Bára Švejkovská sice požadavky vzhledem ke svému věku splnit ještě nemohla, zacvičila svou sestavu čistě a zařadila se za Emanu Bodrogi a ZSofin Sztojku na třetí pozici. Bronz ještě vybojovala Eliška Šérová za Ludmilou Stejskalovou a Winonou Žákovou .Vanesa Hobzová také poprvé nespadl z gymnastického nářadí 10cm širokého a za nejlepší madarskou závodnicí Leonou Mohacsi vybojovala stříbro.

Po rozdání medailí, pohárů a dárků si navzájem všichni poděkovali. Kdyby nepomohlo ředitelství 4.ZŠ na Sluneční, město Šumperk,sponzoři, dobrovolní trenéři a rodiče závodnic, závod by se nemohl uskutečnit, nemohli bychom pozvat zahraniční delegace a zúčastnit se recipročních závodů v zahraničí.

V tělocvičně cvičí najednou někdy až padesát dětí . Chybí prostory, akrobatický čtverec pro prostná, chybí nářadí. na bradlech, na kterých závodíme se připravovala paní Věra Čáslavská na soustředění v Šumperku před olympijskými hrami.

A pořád chodí další rodiče s prosbou, zda mohou být jejich děti zařazeny do sportovní přípravky, zda by bylo ještě někde nějaké volné místečko.

Za oddíl sportovní gymnastiky TJ Šumperk

Jana Pražáková