Mezinárodní  Budapešť – 2022

Přivítala kluby z Frýdlantu nad Ostravicí, slovenská děvčata z Detvy, děvčata z TJ Valašského Meziříčí společně s našimi děvčaty z TJ Šumperk a závod doplnila velkým počtem domácích závodnic.

Podařilo se nám bezpečně zvládnout pětihodinovou cestu tam i zpět zásluhou maminky Lenky Šimkové. Za vytrvalého deště projít centrem Budapeště, navštívit  vánoční trhy  a  prohlédnout si  sídlo maďarského  Parlamentu z pobřeží Dunaje. Po třech hodinách procházky městem jsme  v pohodě  zvládli rozcvičení  na čtyřech nářadích, ubytování v pěkném hotelu a přípravu na sobotní  závod.

Ten se nám vydařil. V žákyních zvítězila Gabriela Matýsová  před zkušenými gymnastkami z Detvy, plně nahradila nemocnou nominovanou favoritku Sáru Babišovou, která v Šumperku navázala  přátelství a maďarským děvčatům moc chyběla. Juniorky  poznaly, k čemu  jim slouží výuka angličtiny ve škole a jak je potřebné umět se domluvit. Aničce Tatouškové  se  podařilo zvítězit před maďarskou závodnicí a velkou bojovnicí se všemi překážkami, které jí život nadělil, bronzovou  Kristýnou Šimkovou.

Podařilo se nám splnit přání maďarské vedoucí  paní trenérky Judit Juhász pokračovat   v dlouholetém  přátelství  obou klubů UTE Gymnastics  section a TJ Šumperk Sportovní gymnastika tak, aby závody dětí nebyly jen o  medailích, ale především o přátelství.

Jana Pražáková