Závod děti s mezinárodní účastí Jesenio Cup 2015

Proběhl na 4. ZŠ na Sluneční v sobotu 7. 11. 2015.

S příchodem podzimu se tělocvična naplňuje dětmi a prostory pro cvičení se v ní doslova „nedají nafouknout.“ Je málo času na přípravu pro výkonnostní i vrcholové závodnice. A do přípravky se neustále hlásí další děti, které chtějí cvičit.

A to máme v Šumperku ještě dva kluby. Gymnastický klub a oddíl sportovní gymnastiky TJ Šumperk. Zajistit   přípravu všech dětí bylo někdy velmi obtížné.

Proto byl letošní ročník uspořádán především pro malé děti a ty závodnice, které nemají možnost dlouhodobější přípravy v tělocvičně.

Za předvedenou akrobacii a vystoupení na kladince rozzářily oči všem devatenácti nejmladším dětem čokoládové medaile, diplomy a drobné dárečky. Po přípravce nastoupila pěti až sedmiletá děvčátka, která předvedla   na kladině a akrobacii již své volné sestavy. Nejmladší vítězkou se stala Viktorka Zátopková z Bruntálu. Gabriela Hynek z Vítkovic zacvičila opět velmi čistě a zvítězila před naší domácí Janičkou Šérovou, Aničkou Tatouškovou, Klárkou a Kristýnkou Šimkovou. Škoda, že náhlé onemocnění vyřadilo ze závodů šest děvčátek z Ostravy a Olomouce a že se nepřidala děvčátka z GK, čekali jsme na jejich přihlášení až do poslední chvilky.

Zkušenější závodnice bojovaly s pády na kladině a s obtížnějšími prvky na prostných. Neli Gronychová své sestavy „ustála“ a poprvé vyhrála. Před Aničkou Kenšovou z Olomouce a domácí Barunkou Švejkovskou a Terezou Doušovou. Bruntálské závodnice bojovaly s maďarskými závodnicemi Emmou Bodrogi a Lindou Tomsits, které předcházející den přejely autem „půl Evropy“ a šumperské nářadí si mohly vyzkoušet až od 17 hodin odpoledne. Teprve potom si je rodiče našich děvčat odvezli do svých domovů.

Opět vyhrály, Lilla Venczel před Eliškou Šérovou a svou kamarádkou Zsofiou Béres.

Nejstarší Anett Nerhof a Zsofia Stojka předvedly sestavy s velkou obtížností a zvítězily i ve finále na bradlech před Veronikou Hrdinovou a Vanesou Hobzovou. Naše děvčata se snažila. Lucie Minolová, Zuzka Hrdinová a mnohá další musí využít každou chvilku v tělocvičně na přípravu k závodům. Ty „chvilky“ na gymnastickém nářadí tvoří někdy jen dvě hodiny týdně. Nepřestaly cvičit, i když ví, že na ty nejvyšší mety v mistrovství ČR nemají možnost nikdy dosáhnout.

Za SG TJ Šumperk děkujeme všem sponzorům, kteří nám pomohli závod uspořádat. Městu Šumperk, ředitelství 4. ZŠ v Šumperku a především Papírně Olšany s.r.o. Bez jejich pomoci bychom nemohli zabezpečit cvičení nejmenších dětí, zaplatit pronájmy tělocvičen na přípravu závodnic a zúčastnit se soutěží doma i v zahraničí. Děkujeme všem příznivcům gymnastiky, sportovnímu odvětví, které tvoří základy pro všechny ostatní sporty.
 
Za oddíl SG TJ Šumperk
Jana Pražáková